Vijesti

-18. 11. 2016. ,, VUKOVAR MJESTO POSEBNOG PIJETETA”

ARHIEPISKOP I POGLAVAR HPC, NJEGOVO VISOKOPRVOSVEĆENSTVO BONIFACIJE ANDRIJA, OCSB
SKUPA SA HRVATSKIM PRAVOSLAVCIMA I PRAVOSLAVNIM BRANITELJIMA POSJETIT ĆE VUKOVAR
18. STUDENOG 2016. NA DAN SJEĆANJA TE POLOŽITI VJENAC, UPALILI SVIJEĆU NA GLAVNI KRIŽ, TE
POLOŽILI BIJELU RUŽU NA BIJELI KRIŽ NAŠIH NEDUŽNIH POGINULIH VUKOVARACA.

VELIKA HVALA NAŠEM DONATORU, DOMOLJUBU I GOSPODINU ICI ARLAN ŠTO NAM JE OMOGUĆIO
FINANCIJSKU POTPORU ZA ISTO.

STOGA SMO U IME GOSP. ICE ARLAN I HPC POLOŽILI VJENAC, ZAPALILI SVIJEĆU TE POLOŽILI
BIJELU RUŽU ZA SVE POGUNULE I NESTALE BRANITELJE I CIVILE.

NEKA IM JE VJEČNA HVALA I SLAVA! POČIVALI U MIRU BOŽJEM +++

UJEDNO ZA SVE STRADALE BITI ĆE SLUŽENE ZADUŠNICA 26.11.

-HPC U OKOLICI DARUVARA U PREGOVORIMA JE ZA KUPOVINU: SAMOSTANSKE KUĆE SA IMANJEM 100m2
TE MONTAŽNOM DRVENOM CRKVOM 54m2
NA cca. 28.000 M2 ( 4.9 jutara zemlje), 100m2 samostanska kuća,…..

MOLIMO SVE DOMOLJUBE U DOMOVINI I ISELJENIŠTVU DA NAM KONKRETNO POMOGNU U OSTVARENJU
TISUĆLJETNOG SNA ZA KRISTA I NAŠ PUK.

U PREGOVORIMA SMO KUPOVINU NAVEDENOG ZA DJELOVANJE NAŠE SVETE CRKVE NA PROSTORU
SLAVONIJE, BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE, OKOLICA DARUVARA.

RAČUN ZA POMOĆ KUPOVINE- POMOZIMO KONKRETNO:

sa naznakom: Za samostan i crkvu
,,Zajednica Benediktinaca-Osb”
POŽEGA
IBAN: HR9225030071100085933
SWIFT: VBCRHR22
Sberbank dd, Zagreb

SVE DODATNE INFO NA: vladika.hr@gmail.com T: 098-9554832

-HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA-RAZGOVOR S

POGLAVAROM I NADBISKUPOM- ARHIEPISKOPOM ++ BONIFACIJEM ANDRIJOM ŠKULIĆ

,,Pod okriljem Krista budi se Hrvatska Pravoslavna Crkva-HPC:
Ljubav prema Bogu, obitelji , Domovini i subratu čovjeku!”

Hvaljen Isus i Marija i dobar dan Oče Arhiepiskope
* Koliko dugo djeluje HPC?

Navjeke vjekova! Amin+++ Slava Kristu!
Od 2012. službeno djelujemo kao ,,Hrvatska Pravoslavna Crkva- HPC” dobivši Dekret-Ukaz za djelovanje od Svetog Sinoda i našeg Patrijarha Njegovog Blaženstva- Bjeloruska Pravoslavna Crkva u Dijaspori (IOBE) koja djeluje u mnogim zemljama svijeta: Latinska Amerika, Azija, SAD-a, Afrike te Europe, kako i u zemljama članicama EU : Italija, Poljska, Malta, Cipar, Hrvatska, Ukrajine,… U Zajednici smo sa mnogim pravoslavnim crkvama po svijetu:
-Ukrajinskom Pravoslavnom Crkvom-kanonskom, UPC u Americi,…
-G.O.C./ Grčkom P C, Rumunjskom P C,…
Članica smo:
– Biskupske pravoslavne konferencije
– Vijeća Autokefalnih pravoslavnih crkvi
U ekumenskom dijalogu smo u nekim zemljama sa:
– Rimokatoličkom Crkvom
Ministarstvo Uprave, tj. pomoćnik ministra Bauka, gosp. Zoran Pičuljan potpisao je negativno rješenje bez prava žalbe i uputio nas da podnesemo tužbu na Upravni sud Split.

Što je radila bivša Vlada i Ministarstvo?

Željeli su dobiti na vremenu iako su znali da ćemo silom zakona (ako i upravni sud u ST donese negativno riješenje zbog politike), dobiti pozitivno riješenje tužbom RH kod europskih institucija. To bi bilo stamotno, da ja koji sam bio dragovoljac-branitelj svoju državu moram tužiti pri europskim institucijama! Nažalost, već su slično napravile i neke kršćanske crkve u RH, te dobile presudu u svoju korist.
U Hrvatskoj egzistiraju četiri eparhije: Panonska, Dalmatinska, Humsko- senjska te Zagrebačka . Još smo u potrazi za prostorom na području Zagreba i Slavonije.

* Što je po Vašem mišljenju uzrok negativnog riješenja?

Politika i način provođenja ,demokracije’ bivše Milanovićeve Vlade.
Za neke vrijedi isti zakon, dok za druge ne! Po istim uvjetima i zakonu registrirala se 2005/6., npr. Crnogorska Pravoslavna Crkva u Hrvatskoj. Osim toga, SPC u tome ima ,svoje prste’ , jer oni nemogu prihvatiti činjenicu da postoje hrvati koji su pravoslavci. Oni smatraju da nad teritorijem RH imaju punu jurisdikciju, što je laički gledano želja za onom Miloševićevom i Šešeljovom: ,, Srbija do Karlobaga, Trsta”. Nikako da se oni uhvate kršćanskog poslanja, a to su: ljubav prema Bogu i subratu čovjeku! U Hrvatskoj se očito glumi nakakav ekumenizam sa ,figom u džepu’. Njihovi političari i crkvenjaci zlorabe lobije u Hr i po svijetu, jer očito se smatraju vlasnicima hrvatskog teritorija. Žalosno! Svako iskrivljavanje istine i činjenice, te huškanje da ova HPC ima negativne poveznice sa prošlošću, zle su namijere! Naša Crkva i ja osobno želimo sa svim vjerama i njihovim poglavarima imati dobre odnose u Hr.

Zašto stvarati nemir?

Svak ima pravo na ispovijedanje svoje vjere po Ustavu RH!
Kako imamo hrvata pravoslavaca, tako ima i hrvata… npr. budista. Isto je i sa srbima i ostalim nacijama, zašto zabraniti nekome da se izjašnjava ovako ili onako i da ima svoju crkvu? To Krist nikako ne bi dozvolio! To nije kršćanski, nije ni ljudski, a nije zakonski !

* Kako dijelujete?

Nažalost, zbog Ministarstva uprave nismo u mogućnosti da djelujemo kao Crkva! Da naviještavamo Kristovo Evanđelje, da imamo vjeronauk za naše djecu- vijernike, da otvorimo karitas, pučku kuhinju,… kao Crkva kako za naše vijernike, tako i za sve ostale stanovnike Ljepe Naše. A isto nam Ministar Bauk i njegovo Ministarstvo uprave priječi. Želimo sa ostalim crkvama koje to žele da potičemo kršćanski duh i širimo živi ekumenizam i konkretno fizički i financijski da pomognemo. Da poslujemo- djelujemo kao i druge Crkve koje se ustručavaju dijaloga, upravo jer mi nemamo od Ministarstva uprave- države , riješenje!

* Kakva je vaša misija?

Misija HPC je služba prema Bogu i čovjeku. Naša vrata su svima u potrebi otvorena, a tako i svim koji imaju dobre namjere. Ne gledamo ljude koji nam dolaze na vrata po vjeri ili naciji. Za Krista smo svi isti po tom pitanju, a drugo je jel netko zao ili dobar čovjek. Misija nam je pružiti duhovnu i ljudsku potporu prvenstveno Hrvatima pravoslavcima , zatim svim onima koji nemaju svoje svećenstvo i pravoslavne crkve u Hr, a takvih ima nekoliko tisuća vijernika pravoslavaca ( ukrajinaca,…) po Ljepoj Našoj. Imamo dvije Božanske liturgije: istočnu Sv Ivan Zlatoust te zapadnu Sv Grgura i Sv Teodora na hrvatskom, narodnom jeziku. Mi se nemožemo zvati npr. Kineska Pravoslavna Crkva, kad smo hrvati i većinski narod u svojoj Hrvatskoj! A isto tako ova HPC nije u nikakvom ,,govoru mržnje”, prema drugom i drugačijem, baš suprotno!Zagovornik sam iskrenog Ekumenizma! Krist traži od svih nas ljubav prema subratu čovjeku, jer je On sam: neizmjerna Ljubav, te; Put, Istina i Život!

* Koja je razlika između vaše i ostalih pravoslavnih crkvi?

Razlike gotovo da i nema, a ujedno imamo velike sličnost sa Antiohijskom, Ruskom pravoslavnom crkvom izvan Rusije (Rocor), … jer iste koriste Zapadnu Božansku liturgiju na narodnom jeziku te države u kojoj djeluju/žive ( engleski, njemački, španjolski,…). Imat ćemo također redovnike i redovnice sa pravilom Sv Benedikta. U učenju nema razlika, jer svima nama je : Sveto Pismo, sveto Apostolsko nasljeđe temelj vjere. Držimo se prvih 7 svetih ekumenskih koncila prve i nerazdjeljene Crkve. Imamo svoj crkveni Statut, HPC. Po svijetu dosta surađujemo sa većinom pravoslavnih crkva, ali i sa ostalim vijerskim zajednicama. Molimo se uz našeg poglavara Crkve Patrijarha, SB Atanazija I. Alojzia, za Ekumenskog Patrijarha, Njegovu Svetost Bartolomeja I koji je u bratskom ekumenskom zajedništvu sa Svetim ocem Papom Franjom i Rkt crkvom.
U punom Zajedništvu smo sa Autokefalnom Ukrajinskom Pravoslavnom Crkvom. Naša Crkva npr. u Argentini predsjeda kao članica vjerskih zajednica pri Argentinskom parlamentu. Svima koji nemaju svoju pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj, stojimo bratski na raspolaganju, za održavanje:
Sv Božanske Liturgije, Svetih sakramenata, vjeronauka,…

* Postoje neki drugi koji se predstavljaju da su HPC?

Hrvatska Pravoslavna Crkva-HPC” je jedna jedina i to je Crkva na čijem sam čelu od Svetog Sinoda naše Crkve i Patrijarha izabran ja kao prvi Hrvat za poglavara HPC i to mnogima smeta. Mi za navedeno, imamo dokumente, za razliku od ovih dolje:

Postoji građanska udruga koju vodi civil, čovjek iz Zadra a o njemu javnost sve zna: koji se lažno predstavlja da je hrvatski akademik, da je Crkva,…on i grupa oko njega su SAMO građanska civilna udruga i ništa više.
Drugo, postoji i nekakav izopćeni bugarski ,sveštenik’ koji se predstavlja da je ,arhiepiskop’, a njegova ,crkva’ se zove: ,,Europska Pravoslavna Crkva” iz Pariza, Francuska, što znači da isti NIJE HPC niti smije koristiti pečat i lažno se predstavljati , što je zakonski kažnjivo. A da ne spominjem da nisu priznati od ostalih pravoslavnih crkvi, jer imaju sumnjivo Apostolsko nasljeđe, što je ,Alfa i Omega’ za duhovno ređenje: đakona, svećenika ili biskupa, te im druge pravoslavne crkve ne priznaju isto (sveti red), tako da je upitna i ta ,crkva’. Ti isti se hvale da im je ta ,Europska crkva’ registrirana pri EU, pa to je nebitno, jer crkve vani se registriraju pri EU kao i tvrtke. Bitno je, ispravno Apostolsko nasljeđe, da li je netko kanonska crkva, nekakva ,sekta’ ili Crkva Kristova! Tu njihovu ,Europsku pravoslavnu crkvu”, kanonske pravoslavne crkve smatraju sektom i njihove članove običnim građanima, a ne biskupima.
Mi smo jedina Nacionalna Pravoslavna Crkva u Republici Hrvatskoj, te nam je Sveti Sinod uz blagoslov našeg Patrijarha dodijelio navedeno ime i samostalnost. Mi smo i jedina Pravoslavna Crkva koja se služi narodnim- hrvatskim jezikom na tlu Hrvatske i čiji je poglavar Hrvat.
Sve to očito nekim lobijima ili pojedincima smeta, jer Hrvati pravoslavci postali su dio svjetskog pravoslavlja ne samo nakon 70 godina, nego više stoljeća, te smo sklopili mnoge ugovore o ,vanjskom zajedništvu/intercommunion’ sa drugim crkvama u kratkom vremenu.
Prije toga završio sam svoje duhovno školovanje, te rukopoložen sam u UPC-KP za đakona, te kasnije za svećenika u pravoslavnoj Grčkoj, a ustoličen i rukopoložen za biskupa-episkopa 26/07/15. u Pravoslavnoj Rumunjskoj sa ispravnim Apostolskim nasljeđem koje imaju: UPC-KP, RPC, ROC, IOBE, AOCC

* Što biste poručili?

Mi hrvatski pravoslavci koji generacijama/ stoljećima živimo na ovom svetom tlu sljedbenici smo Svete braće Ćirila i Metoda, europskog pravoslavlja, doprinosimo napretku naše Domovine generacijama, te smo kao vjernici Hrvati pravoslavci na svim popisima stanovništva izjašnjavali tako, a po zadnjem popisu 2011. ima nas 16.647 vjernik Hrvat pravoslavac, a danas nas ima daleko više.
Današnja HPC je pravna sljednica Crkve koja je već bila registrirana i djelovanja i uredno ima Riješenje za rad pod: XC-800-Z-1942. stoga, automatizmom imamo pravo na obnovu riješenja HPC danas! Osim toga smo se izjasnili na popisu i živjeli u to vrijeme na ovom tlu RH. Samo smo sad ostvarili mogućnost da imamo svoje duhovnike. Tu dvojbe nema, jer ako su drugi dobili registracije, zasto se nama većinskom narodu Hrvatima, osporava! To je čista politika i ništa više!
Svi koji su zainteresirani za duhovna zvanja m/ž , slobodno nas mogu kontaktirati: hrvati.pravoslavci@gmail.com
Svim vijernicima stojimo na raspolaganju. Molimo nadležne, da isprave nepravdu, pozitivnim riješenjem! Molimo sve koji su u mogućnosti da nam malim sredstvima- donacijama pomognu za opstojnost Crkve. Sve kršćanske crkve kao i ostale vjerske zajednice u RH molim da ne rade negativne šablone unaprijed bez da nekoga nisu osobno upoznali. Budimo misionari mira i apostoli Kristove Crkve: Jedne Svete Katoličke(sveopće) i Apostolske!

* Dolaze izbori, što ćete poručili vašim vjernicima?

Svi naši vjernici glasovat će po svojoj savjesti, ali isti su već upućeni za koga da glasaju, a to je za kršćansku opciju.

Mir i Dobro!

Arhiepiskop ++ Bonifacije, OCSB
www.hrvatska-pravoslavna-crkva.com

DANA GOSPODNJEG: 26/07/2015. SVETI SINOD U SURADNJI SA BRATSKIM CRKVAMA KOJI SU U ZAJEDNIŠTVU SA HPC, ODLUČILO JE RUKOPOLOŽITI ARHIMANDRITA BONIFACIJA ZA EPISKOPA-BISKUPA ,,HRVATSKE PRAVOSLAVNE CRKVE-HPC”
U MANASTIRU I CRKVI SVETOG MUČENIKA GHEORGHE LA COPOCEANA, VASLUI, RUMUNJSKA.

RUKOPOLOŽENJU- REĐENJU PRISUSTVOVALO JE VIŠE MONAHA, MONAHINJA, SVEĆENIKA, VIŠE EPISKOPA I MITROPOLITA RUMUNJSKE PRAVOSLAVNE CRKVE.

NJEGOVO VISOKOPRVOSVEĆENSTVO METROPOLIT ++SERAFIM PETRU IONUT DOROBAT (ROCOR) BIO JE GLAVNI KONSEKRATOR EPISKOPSKOG ZBORA REĐENJA NAŠEG SUBRATA.

NAŠA HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA NASLJEDILA JE ISPRAVNO APOSTOLSKO NASLJEĐE KOJE IMA RUSKA, UKRAJINSKA, RUMUNJSKA I GRČKA CRKVA.

DRAGA BRAĆO I SESTRE U KRISTU,

ISKRENO MI JE ZADOVOLJSTVO ČESTITATI SVIMA SKUPA, SVIM HRVATSKIM GRAĐANIMA I VIJERNICIMA KOJI REPUBLIKU HRVATSKU SMATRAJU SVOJOM DOMOVINOM, DAN DRŽAVNOSTI : 25. LIPNJA 2015.!

UPUĆUJEM SVOJ POGLED U NEDAVNU POVIJEST: 25. 06. 1991. GDJE SAM KAO I MNOGI OD VAS, DAO SVOJ DOPRINOS U BORBI ZA SAMOSTALNU, SUVREMENU, NEZAVISNU I EUROPSKU REPUBLIKU HRVATSKU, NAŠU SVETU DOMOVINU!

SVIMA KOJI SU POLOŽILI ŽIVOTE ZA DOMOVINU,VJEČNA SLAVA I HVALA +++

SVIMA VAMA,ČESTITAM I MOLIM SE ZA NAŠU DOMOVINU HRVATSKU!

GOSPODE, ČUVAJ NAM SVETU GRUDU, BRANI NAS SVE SKUPA: POMOLIMO SE GOSPODU
GOSPODE, POMILUJ NAS

amen-amin

+++

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naša Patrijarhija, zajedno sa Svetim Sinodom  i Izvršnim sinodom, vrlo je ponosna na poslove i veličinu naše crkve  u Hrvatskoj.

Ovu odluku donijeli smo jednoglasno i s pravom veta patrijarha, a sve u skladu sa svim pravoslavnim kanonima  koji govore o mogućnosti, želji i ovlastima pri stvaranju jedne jedinstvene samostalne crkve i uvođenju ovog predstavništva   naše patrijarhije u Hrvatskoj.

Ova nova crkva, ne mala i ne male važnosti za nas, kao oblik patrijarhije, biti će jedna od najvažnijih crkava i biti će jedna od najnovijih obnova kršćanske pravoslavne  katoličke crkve, koja je postojala na samom početku kršćanstva u Hrvatskoj; ova crkva biti će jedna od Sedam biblijskih povijesnih  crkava, koje su započele kršćanstvo.

 

Apostolska pravila: br. 30-34-35-37-40-41-47-76-85.

Kanoni  Prvog ekumenskog sabora  održanog u  Niceji / Nikeji  (god. 325): br.4-5-6.

Kanoni Drugog ekumenskog sabora održanog  u  Carigradu (god.381): br. 2-3-6.

 

 

 

Kanoni Trećeg ekumenskog sabora održanog u Efezu (god. 431): br.6-8-9.

Kanoni Četvrtog ekumenskog sabora održanog u Kalcedonu (god.451): br. 4-6-7-8-9-11-12-13-19-20-22-24-25-28-29-30.

Kanoni Trulskog sabora ili Petog i šestog ekumenskog  sabora održanog u Carigradu (god. 691. i 692.):

br.1-2-7-8-17-19-25-31-33-35-36-38-39-49-78.

Kanoni Sedmog ekumenskog sabora održanog u Niceji / Nikeji (god.787.):

br.2-3-6-11-12-14-15-17.

Kanoni Četvrtog pomjesnog  sabora održanog  u Antiohiji  (god.341.):

br.7-8-9-11-12-13-14-15-19-20-21-22-23-24-25.

Kanoni Petog sabora  održanog u Laodikeji (god.343.)

br.5-12-13-42.

Kanoni Šestog sabora održanog u Sardici (god.343.):

br.1-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-15-20-21.

Kanoni Osmog sabora održanog u  Kartagi (god.419.):

br.1-17-23-26-28-39-49-50-54-71-76-84-86-87-89-104-105-106-119-125.

Kanoni Desetog sabora održanog u Carigradu (god.879.):br.1

 

 

 

 

 

Razni kanoni Svetih crkvenih očeva:

Sveti Ćiril  Aleksandrijski: br.2.

Sveti Nicefor: br.1.

 

Izdano i potpisano u našem sjedištu u Italiji, 1.prosinca 2013. kako bi poslužilo za ostvarivanje prava koja Vam zakonski pripadaju.

 

(potpis, pečat s tekstom  na talijanskom i ukrajinskom jeziku)

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply