PODRŠKA HPC-u VEZANO ZA OBREDE POKOPA HRVATSKIH BRANITELJA PRAVOSLAVNE VJEROISPOVIJESTI

PODRŠKA HPC-u VEZANO ZA OBREDE POKOPA HRVATSKIH BRANITELJA PRAVOSLAVNE VJEROISPOVIJESTI 

Na e-mail adresu Hrvatske pravoslavne crkve hpc.tajnistvo@gmail.com ,hrvatski branitelji daju podršku HPC-u vezano za obrede pokopa hrvatskih branitelja pravoslavne vjeroispovijesti.

Jedan od tekstova podrške dostavljamo i hrvatskoj javnosti.

Poštovana braćo u Kristu

s oduševljenjem prihvaćam Vašu inicijativu vezano za obrede pokopa hrvatskih branitelja pravoslavne vjeroispovijesti. Slažem se i s tim da SPC sebi ne može uzimati za pravo da ona odlučuje o svim pravoslavcima na području Republike Hrvatske, te da ih “zastupa” i “predstavlja” po nekom meni neshvatljivom automatizmu, bez prava da se oni sami slobodno opredijele – pa makar bili po nacionalnosti i Srbi.

Hrvatski sam branitelj od 1991. godine, i u mojoj brigadi bilo je tijekom rata 5-10% pravoslavaca, većinom srpske, ali i drugih nacionalnosti (Rumunja, Ukrajinaca itd.). Ne sjećam se da je bilo koji poginuli ili umrli branitelj (pravoslavac) – srpske nacionalnosti bio pokopan uz prisustvo svećenika SPC. Žalosna je činjenica, da se BRANITELJI SRPSKE NACIONALNOSTI NI DANAS NE SMIJU JAVNO OČITOVATI O TOMU DA SU BRANILI SVOJU DOMOVINU HRVATSKU – I TO NAJVIŠE UPRAVO ZBOG AGRESIVNE I ISKLJUČIVE POLITIKE SPC. Takvi se, naime, od strane SPC i srpskih nacionalističkih krugova etiketiraju i prokazuju kao “izdajnici”, “otpadnici”, “janjičari” i sl. – mada se to javno ne govori.

Ne znam hoće li Vaše pismo ministru branitelja polučiti ikakav rezultat – iskreno bih volio da ta Vaša inicijativa uspije. Trebamo se početi navikavati na jednu prostu i logičku činjenicu: DA NISU SVI PRAVOSLAVCI U HRVATSKOJ SRPSKE NACIONALNOSTI, ALI ISTO TAKO, DA I MEĐU SRBIMA IMA DOSTA ONIH KOJI JEDNOSTAVNO NE ŽELE BITI POD PATRONATOM SPC.

Želim Vam puno sreće u radu, i svako dobro, uz Božju pomoć!

Andrija Filip

 

U Zadru, 1. rujna 2014. godine